Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

3 domáce "lieky" na prostatu, o ktorých by ste mali vedieť

19.11.2019 00:00 3-domace-lieky-na-prostatu-o-ktorych-by-ste-mali-vediet

Problémy s močením a časté nočné vstávanie kvôli vyprázdňovaniu mechúra môžu súvisieť so zväčšenou prostatou. Existujú domáce lieky na prostatu, ktoré pomôžu?

O žľaze s názvom prostata vie každý, hoci nie vždy je jasná jej dôležitá funkcia. S pribúdajúcim vekom sa z veľkosti vlašského orecha dokáže zväčšiť tak, že začne vytvárať tlak na močovú trubicu. Vtedy si väčšina mužov uvedomí, že nastal problém, ktorý je potrebné riešiť.

Zväčšená prostata alias benígna hyperplázia prostaty

Starostlivosť o prostatu je téma, o ktorej sa bežne nediskutuje, a to aj napriek tomu, že ťažkosti s ňou súvisiace postihujú veľkú časť mužskej populácie. Problémom býva najmä zväčšená prostata vo väčšom rozsahu, najčastejší zdravotný problém mužov na celom svete súvisiaci s pribúdajúcim vekom. Dokáže negatívne ovplyvniť kvalitu života muža a spôsobiť mu ťažkosti, a to aj v sexuálnej oblasti (napr. slabá erekcia).

Dá sa liečiť zväčšená prostata?

Ako z kola von?

V boji proti symptómom zväčšenia prostaty môžu pomôcť aj prírodné prostriedky či zmena životného štýlu, ktorých účinky sa overujú rokmi, ale aj vedou. Vedci sa totiž neustále pokúšajú zvrátiť nepriaznivý stav, ktorý mužov oberá o spánok, sex a pohodlie. O ktorých prírodných - a prirodzených - prostriedkoch hovoríme? Domáce odporúčania sa väčšinou týkajú najmä:

  • využitia serenoy plazivej,
  • pohybu a cvičenia,
  • pŕhľavy dvojdomej.

Serenoa plazivá (Saw palmetto)

Azda najobľúbenejší a najpoužívanejší “prírodný liek” na prostatu. Táto trpasličia palma poskytuje úľavu mužom už stovky rokov. V čom je jej prednosť? Zväčšená prostata môže obopnúť močovú trubicu tak, že spôsobuje nepríjemné pocity pri močení. Dokonca môže spôsobovať prerušovanie močenia. Saw palmetto môže pomôcť tieto príznaky zmierniť.

Výťažky zo serenoy sa preto nachádzajú v doplnkoch výživy na prostatu a starostlivosť s ňou spojenú.

Cvičenie a pohyb

Hýbte sa a buďte aktívny - nečinnosť totiž môže ľahko prispieť k zväčšeniu prostaty. Aj niekoľkominútové cvičenie denne môže pozitívne vplývať na zlepšenie stavu. A to stojí za skúšku, čo myslíte?

Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)

Výťažky koreňa pŕhľavy sa bežne používajú na zlepšenie príznakov zväčšenej prostaty. Účinky tejto rastliny sa často spájajú s účinkami saw palmetto, a spolu tak tvoria obľúbenú dvojicu podporujúcu boj proti nepríjemným ťažkostiam.

Doplnok výživy Prostanax je vyvinutý na prírodnej báze a spája v sebe silu Saw palmetto, pŕhľavy dvojdomej a zinku. Priaznivo pôsobí na správnu funkciu prostaty, močového ústrojenstva, na zachovanie reprodukčnej schopnosti a súčasne podporuje rast vlasov. Pozitívne ovplyvňuje mužské pohlavné hormóny a v prispieva k prevencii zápalov prostaty.

Starostlivosť o prostatu na prírodnej báze

Na čo treba myslieť každý deň?

  1. Vyhnúť sa riziku zväčšenej prostaty pomôže aj zmena každodenných aktivít: Napríklad taký kofeín alebo alkohol spôsobujú častejšie nutkanie na močenie, preto ak je možné, obmedzte ich množstvo na minimum;
  2. Pred spaním to s pitím tekutín nepreháňajte, aby ste si znovu nerobili “nočný výlet” na toaletu;
  3. A do tretice: podľa štatistík sa muži, ktorých strava obsahuje veľa listovej zeleniny, potýkajú s problémom zväčšenej prostaty zriedkavejšie.

Dôležitá rada na záver: Nech sa deje čokoľvek - za žiadnych okolností nepodceňujte váš zdravotný stav. Keď si už naozaj nebudete vedieť poradiť so zväčšenou prostatou, a nezaberú ani domáce zlepšováky, určite bude najvyšší čas poradiť sa s lekárom.

 

Problém s prostatou môže výrazne ovplyvniť aj erekciu muža. Ako je to možné? Odpoveď nájdete v blogu:



lieky na prostatu domáce lieky na prostatu bylinky na prostatu
Magazín arrow
Magazín arrow